Bogduellen

Litteratur Challenge - Månedens bog: "Den lukkede bog" af Jette Kaarsbøl

Måske kender I det, at man altid læser indenfor den samme genre, det kan være krimier, historiske romaner eller fagbøger om et bestemt emne. Vi – Anders, Vibeke og Eva – kender det i hvert fald og vi har derfor besluttet, at vi hver måned giver hinanden en litterær udfordring, en opfordring til at læse noget, vi selv har været begejstret for og som den anden måske ikke har fået øje på. Det kan være bøger, hvor forsiden ikke er umiddelbart appellerende, en forfatter, vi har hørt om, men aldrig nået at læse noget af eller måske en genre, som umiddelbart ikke siger os noget.

Vi håber I, sammen med os, får lyst til at gå på opdagelse i litteraturen og kaste jer over de skjulte perler. 

Kære Anders
I 2003 læste jeg en bog, Jette A. Kaarsbøl: ”Den lukkede bog”, som jeg siden har tænkt på som en af de bedste bøger jeg har læst. Da det er så mange år siden, måtte jeg lige læse lidt i den igen. Jeg har i de mellemliggende år læst andre lige så gode bøger, men grunden til jeg husker denne, er sproget, som er helt specielt, f.eks. træder forfatteren ind imellem ud af historien og kommer med et nutidigt syn på handlingen. Og så den lidt triste kærlighedshistorie, eller måske snarere ikke-kærlighedshistorie. I de litterære kredse var man meget imponeret over, at en debutant kunne fremvise en så helstøbt roman på over 700 sider.
Romanen starter i 1932-33, hvor en gammel, bitter dame sidder i en stor lejlighed i det indre København og tænker tilbage på sit ægteskab. Den gamle dame hedder Frederikke og hun forelskede sig i den karismatiske og charmerende fødselslæge, Frederik Faber og trodsede familiens ønske om at gifte sig med den (kedelige) teologistuderende Christian. Frederik er den mest omsorgsfulde læge, hjælper alle de ulykkelige gravide kvinder og de fattige, som ikke har råd til lægehjælp.  Men Frederikke holder han i et guldbur, ægteskabet viser sig at være proforma – Frederik har brug for en hustru for at blive professor og for at kunne udleve sin homoseksualitet i smug. 
Vi befinder os i 1870’erne, midt i det moderne gennembrud og kredsen omkring Frederik tæller kulturpersonligheder som brødrene Brandes, Herman Bang, J.P. Jacobsen, Pontoppidan og mange flere, som du sikkert har stiftet bekendtskab med på dit danskstudie. God fornøjelse!

 

 

Kære Eva
Så kom jeg igennem denne helstøbte debutroman fra, for mig, en ukendt forfatter, nemlig Jette A. Kaarsbøl, og bogen Den lukkede bog. Til mit forsvar var jeg også kun 10 år, da hun vandt De Gyldne Laurbær for værket. Det var især en oplevelse at blive trukket igennem hovedpersonens, Frederikkes, liv og gøren i 1870’erne og 1880’erne, hvor det ene store litterære koryfæ efter det anden bliver præsenteret og udfoldet. Især Georg Brandes og Herman Bang gjorde indtryk, og sendte mig direkte tilbage til kurset ”Moderne litteratur og teori”, som jeg havde på mit andet år af uddannelsen i Dansk. 
Jeg må sige, at jeg blev meget imponeret over hendes flotte og maleriske sprog. Hvad jeg blev endnu mere imponeret over, var historiens fortæller. Det havde på ingen måde været den samme fortælling, hvis Kaarsbøl havde taget til takke med en mere anonym fortæller. Jeg mener dog også, at det på mange måder er en fortæller, der kan dele vandene. Den er alvidende, allestedsnærværende og samtidig løfter den sig ud over fortællingen og bryder ”den fjerde væg” ved at tale direkte til os som læsere. Der er eksempelvis denne passage fra fortælleren: ”Hvis man ønsker en kort beskrivelse af denne scene, kan man blot genlæse linierne 15-22 på side 124. Udskift selv de kursiverede sætninger og tilføj, at hun (…)”. Jeg kunne godt lide denne fortællerinstans, men jeg må indrømme, at jeg blev lidt træt af den til sidst – nok i kraft af bogens længde. 
Som du beskriver i din udfordring til mig, så foregår historien jo over to forskellige tidsperioder. Vi har vores rammefortælling, hvor den gamle Frederikke er forknyt og bitter på sin tilværelse. Herfra tænker hun tilbage på sit liv og sin ungdom med sin store kærlighed, Frederik Faber. Det er de tilbageblik, der foregår i det moderne gennembruds 1800-tal. Og det er her, at historien får sit liv og sin nerve, hvis du spørger mig. Fortællingen om den unge, velhavende kvinde, der bryder sin forlovelse for at finde sammen med den idealistiske og medmenneskelige læge Frederik Faber. Det liv, de lever parallelt med hinanden i et for tiden (og vor tid?) atypisk ægteskab, og samspillet mellem dem og den boglige og intellektuelle kreds af mennesker de omgiver sig med, er dér, hvor fortællingen stortrives. Hver gang vi bevæger os til 1930’ernes forpinte Frederikke, må jeg desværre indrømme, at fortællingen taber min interesse. Jeg forstår godt, hvad Kaarsbøl vil opnå – og opnår – med dette skifte i tid. Det ærgrer mig bare, hvor meget det hiver momentum ud af fortællingen.
Nu har jeg både læst den faktiske Brandes og Bang og fået præsenteret en fiktionaliseret version af dem, hvilket var med til at gøre Den lukkede bog til en sjov udfordring. Samtidig tror jeg ikke, det var en bog, jeg selv havde trukket ud fra hylden – det er nemlig ikke så ofte, jeg vælger de historiske romaner.

 

Tidligere bogdueller